firstnext123 )  prevlast

Energie collectief: 1/3

Alles wat in ons huis energie verbruikt

Elektriciteit = Geel
Gas = Rood
Water = Blauw

2016-05-25 16:36:28

Energie Collectief van Buurthuis Bonnevie: voorbeeldlaureaat

   [...]

Een succesvol collectief met 29.632 bespaarde kWh in 2015.

Het Buurthuis Bonnevie in Molenbeek is verkozen tot ‘voorbeeldlaureaat’ van het Fonds Delhaize Group, een ondernemingsfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De vereniging krijgt die onderscheiding voor ‘Energie Collectief’, een maandelijkse participatieve workshop over efficiënt energiebeheer en ontvangt 5 000 euro voor de realisatie hiervan.

Vzw Buurthuis Bonnevie streeft naar een leefbare buurt in Molenbeek-centrum. Samen en in betrokkenheid met de bewoners wil het aan de hand van een geïntegreerde wijkwerking een duurzame en rechtvaardige maatschappij creëren. Deze missie wordt concreet ingevuld door de organisatie van lokale acties (aanleg van geveltuintjes, uitleendienst van klusgereedschap…) en door het adviseren, begeleiden en ondersteunen van bewoners die vragen hebben over renoveren alsook energie- en woonbeleid.

Energie Collectief is een maandelijkse participatieve workshop over efficiënt energiebeheer. Met dit project viel de vzw in de prijzen bij het Fonds Delhaize Group. Het initiatief is namelijk een van de vier ‘voorbeeldlaureaten’ die door de onafhankelijke jury van het Fonds werden geselecteerd tussen de 32 laureaten van de editie van 2015. De Molenbeekse vereniging ontvangt 5.000 euro voor de realisatie ervan.

Energie Collectief

Bij de renovatie-adviseur van de huisvestingspermanentie van Buurthuis Bonnevie kwamen als maar vaker bewoners over de vloer die hun energiefactuur nog maar moeilijk konden betalen. Dit bracht de vzw ertoe om het ‘Energie Collectief’ in het leven te roepen, een maandelijks collectief dat bewoners met een bescheiden inkomen samenbrengt en bewuster leert omgaan met energie, met als uiteindelijke doel de energiefactuur op het einde van het jaar fors te doen dalen. Informatie en omkadering laten deelnemers ontdekken hoe ze zelf ‘actoren’ worden in de oplossing van het energievraagstuk.

“Energie Collectief bewees zijn succes al, de deelnemers van vorig jaar bespaarden samen maar liefst 29 632 kWh, dit dankzij de vele tips & tricks die worden uitgewisseld tijdens onze bijeenkomsten. Daarnaast stimuleert hun deelname de bewoners ook een breder sociaal netwerk op te bouwen. Dankzij de steun van het Fonds Delhaize Group kunnen we deze sessies blijven organiseren en investeren in educatief materiaal”, zegt Cleo Swinnen van het Buurthuis.

Delhaize gaat de strijd aan tegen verspilling

Het Fonds Delhaize Group wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en is een ondernemingsfonds dat maatschappelijke banden tussen de leden van een lokale gemeenschap bevordert. Voor het negende jaar op rij ondersteunt het initiatieven die de sociale cohesie binnen een bepaalde wijk, stad of dorp versterken. Voor de editie van 2015 lag de klemtoon op het tegengaan van verspilling, en ook voor de projectoproep die in februari 2016 werd gelanceerd, blijft verspilling het hoofdthema. Dit sluit aan bij het engagement van Delhaize om elke dag verspilling te beperken.

In 2015 steunde het Fonds 32 projecten in België en in het Groothertogdom Luxemburg voor een totaalbedrag van 130 000 euro. Sinds de start van zijn activiteiten in 2008 heeft het Fonds al 266 projecten van bewoners en verenigingen geholpen.

2016-05-24 15:01:33

Energie Collectief: 1ste resultaten

Het Energie Collectief verzamelt tussen 2014 en 2015 maandelijks 12 gezinnen rond verschillende “Energie”-thematieken. Hun doel: “De energiefactuur verlagen”. Dat ze door hun inspanningen iets kunnen doen voor anderen en het milieu, vinden ze mooi meegenomen. Samen bespaarden we 29 632 kWh!


Getuigenis deelnemer:
‘ We zien dat onze facturen dalen, we weten nu hoe we kunnen besparen en wat we daarvoor moeten doen. Alles wat ik in de groep leer, geef ik ook door aan mijn kinderen. We moeten dit en we moeten dat… en we zien werkelijk het verschil.’

2016-04-06 15:31:58

Chocolade, een kwestie van smaak!

Of het nu melk, zwart, gevuld of praliné is, chocolade laat ons niet onverschillig. Maar wanneer u een beet neemt van een reep chocolade, sta ook even stil bij: "Vanwaar komt deze heerlijkheid?" "Hoe werd ze gemaakt?"
Oxfam zal speciaal voor ons een atelier geven waar we de mogelijkheid hebben stil te staan bij de productie van chocolade, maar we zullen de smaak van chocolade nog beter leren apreciëren.

Dinsdag 8 december 2015 om 13u30 in de Geneffestraat 12

Meer info bij CLEO SWINNEN - 02 410 76 31 - >cleo.swinnen@bonnevie40.be

2015-11-25 11:35:34

Energiedag OCMW 2015

   [...]

Buurthuis Bonnevie presenteert het Energie Collectief op de energiedag 2015, georganiseerd door het OCMW van Molenbeek.

2015-10-07 13:59:01

firstnext123 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33

Energie collectief

Het project “Energie Collectief” verzamelt maandelijks enkele gezinnen rond verschillende energie-thematieken. Hun doel: de energiefactuur verlagen. In groep wisselen ze begrijpbare informatie uit die ze thuis meteen kunnen toepassen. Dat ze door hun inspanningen iets kunnen doen voor anderen en het milieu, vinden ze mooi meegenomen.